ribbon

orini-ellada-1-small

Ορεινή Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα των νησιών, της θάλασσας ή των αρχαιολογικών χώρων...

Περισσότερα...

ribbon

1482 cosmographia germanus

Ιστορικοί χάρτες

 

 

Περισσότερα...

ribbon

taksidia-small

Τα ταξίδια μου

 

 

Περισσότερα...

ribbon

gallia-small

Γιατί στη Γαλλία ;

Η Γαλλία, εκτός από χώρα μεγάλη και σημαντική, είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική ταυτότητα.

Περισσότερα...

Ολόκληρη η Ελλάδα προσφέρει ένα μοναδικής ομορφιάς πολύμορφο και πολυποίκιλο τοπίο. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι πολλού ορεινοί όγκοι, τα δάση, οι λίμνες κυρίως στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και η εναλλαγή όλων αυτών με τα παράκτια τοπία. Βασικοί άξονες της φυσιολατρικής περιήγησης στην Ελλάδα, είναι τα δύο μεγάλα περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6 που συνδέονται με το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό δίκτυο.

monopatia-tis-fisis-e4Το μονοπάτι Ε4 διασχίζει την ηπειρωτική χώρα από βορρά προς νότο και την Κρήτη από δύση προς ανατολή. Το Ε6 ακολουθεί περίπου τη διαδρομή της Εγνατίας οδού, από το Ιόνιο και την Ηγουμενίτσα έως τον Έβρο και τα τουρκικά σύνορα. Και τα δύο μονοπάτια συναντώνται στην περιοχή των Πρεσπών (περιοχή Καστοριάς – Φλώρινας), όπου η Βόρεια Πίνδος συνδέεται με τις οροσειρές των Βαλκανίων στις όμορες χώρες. Η διοργάνωση εκδρομών, περιηγήσεων και δραστηριοτήτων με βάση αυτό τον «οδηγό» των μονοπατιών, μας φέρνει μπροστά σε έναν μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων. Θα προσπαθήσουμε επιγραμματικά να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά μνημεία της φύσης ου μπορούν να ενταχθούν σε ένα τουριστικό πρόγραμμα της επιλογής σας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: ξεκινώντας από τα ανατολικά, ο πιο σημαντικός βιότοπος της περιοχής είναι το δέλτα του ποταμού Έβρου, σημείο συνάντησης χιλιάδων πουλιών που μεταναστεύουν. Λίγο πιο βόρεια, το δάσος της Δαδιάς, είναι μια μοναδική περίπτωση όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν μεγάλο αριθμό αρπακτικών και πτωματοφάγων πουλιών. Προχωρώντας προς τη Μακεδονία, η κοιλάδα του Νέστου, αλλιώς «θρακικά Τέμπη», αποτελεί ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο με δυνατότητες για ράφτινγκ, ιππασία κτλ., ενώ συναντούμε έναν ακόμα υδροβιότοπο, τη λίμνη Βιστονίδα. Εντελώς διαφορετικό αλλά εξ ίσου εντυπωσιακό είναι το περιβάλλον στη λίμνη Κερκίνη, πολύ κοντά στα προηγούμενα και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι περιηγήσεις στην ευρύτερη αυτή περιοχή μπορούν να συνδυαστούν με αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Φίλιπποι, με κοντινά νησιά όπως η Θάσος και η Σαμοθράκη, με γραφικές πόλεις όπως η Ξάνθη και η Καβάλα. Είναι μια μεριά της Ελλάδας που παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: σε αυτό το τμήμα της Βόρειας Ελλάδας, είναι πολλά τα αιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα που τραβούν τον επισκέπτη, αλλά υπάρχουν και φυσιολατρικές διαδρομές μεγάλης αξίας που προσφέρουν εξ ίσου μεγάλες ταξιδιωτικές συγκινήσεις. Λίγο πιο νότια από τη Θεσσαλονίκη, υψώνεται ο Όλυμπος, το βουνό των Θεών, με τις ψηλότερες κορυφογραμμές στην Ελλάδα. Το βουνό καλύπτεται από υπέροχα δάση, πλαισιώνεται από μικρά γραφικά χωριά, κοιλάδες ποταμών και αρχαίες τοποθεσίες. Προχωρώντας προς τα βορειοδυτικά, περνώντας από τις πεδιάδες της Κοζάνης και τη μεγάλη τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, φτάνουμε στη περιοχή των Πρεσπών, στα σύνορα με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι δυο αυτές λίμνες που βρίσκονται εν μέρει στην ελληνική επικράτεια, αποτελούν κόσμημα της ελληνικής φύσης. Ο πλούτος τους σε άγρια ζωή και κυρίως σε πουλιά είναι μοναδικός, τα γειτονικά δάση οξιάς στο όρος Βίτσι και μαυροπεύκης στο Γράμμο είναι από τα πιο ανέγγιχτα τοπία της χώρας. Η φιλοξενία των κατοίκων και η ποιότητα της ντόπιας κουζίνας είναι και αυτά ένα ακόμα συμπλήρωμα στην ομορφιά της φύσης.

Ήπειρος: ακολουθώντας πάντα το μονοπάτι Ε6, από τη Δυτική Μακεδονία και την όμορφη λίμνη της Καστοριάς, περνάμε στην περιοχή της Κόνιτσας, στην Ήπειρο. Αρχίζουμε να συναντάμε ορμητικούς ποταμούς που προσφέρονται για κανό ή για ράφτινγκ, περπατάμε σε τοξωτά πέτρινα γεφύρια, βλέπουμε υπέροχα πετρόχτιστα χωριά, γαντζωμένα σε απόκρημνες κοιλάδες και πλαγιές. Η φυσιολατρική προσέγγιση της Ηπείρου αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη. Με κέντρο εξόρμησης τη λίμνη Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται η ιστορική και φυσική πρωτεύουσα της περιοχής, φτάνουμε στην περίφημη Βάλια Κάλντα (= «ζεστή κοιλάδα» στη γλώσσα των Βλάχων), έναν φυσικό δρυμό που συμπυκνώνει όλη την ομορφιά των δασών της Πίνδου. Το φαράγγι του Βίκου, σε κοντινή απόσταση, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία στην Ελλάδα, ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός. Αφήνοντας την ορεινή Ελλάδα και πηγαίνοντας προς τα δυτικά, οι μοναδικές ακρογιαλιές της Θεσπρωτίας, είναι η καλύτερη κατάληξη της φυσιολατρικής μας περιπέτειας.

Κεντρική Ελλάδα: το μονοπάτι Ε4 περνά από τα μοναδικά Μετέωρα, τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς και βασικό αξιοθέατο για όλους. Από εκεί, μέσω της λίμνης Πλαστήρα (λίμνη Ταυρωπού) μπορεί να φτάσει κανείς στην οροσειρά των Αγράφων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή με ιδιαίτερη λαογραφία και πλούσια ιστορία, άγρια και ανεξερεύνητη μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσα στις κοιλάδες των οροσειρών αυτών κυλά ο μυθικός ποταμός Αχελώος, πηγή ζωής για ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ελλάδας. Είναι εξαιρετικό ενδιαφέρον το πέρασμα του επισκέπτη από την ορεινή ζώνη της Ευρυτανίας, όπου θα συναντήσει μερικά από τα ομορφότερα χωριά, ανάμεσα σε μικρούς ποταμούς και πυκνή βλάστηση. Στα ανατολικά της Ευρυτανίας και των Αγράφων, απλώνεται ο ορεινός όγκος της Οίτης και το ομώνυμο εθνικό πάρκο που ακουμπά το βουνό των Μουσών, τον Παρνασσό, στις παγιές του οποίου υπάρχει το Κωρύκειο Άντρο και το μαντείο των Δελφών.

Πελοπόννησος – Κρήτη: τα μονοπάτια και οι ορεινοί όγκοι συνεχίζουν την πορεία τους προς τη Νότια Ελλάδα μιας και πρόκειται για την ίδια οροσειρά που διακόπτεται από τη θάλασσα, τον Κορινθιακό κόλπο. Στη βόρεια Πελοπόννησο, ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος είναι ο Χελμός κα περιηγήσεις στο βουνό αυτό οδηγούν στα σπήλαια των λιμνών, τα Καλάβρυτα, τον οδοντωτό σιδηρόδρομο του Βουραϊκού. Πιο νότια το κατάφυτο με έλατα όρος Μαίναλο, της Αρκαδίας, στέκει στο μέσο της Πελοποννήσου και μας οδηγεί στο πιο ψηλό από τα βουνά της περιοχής, τον Ταΰγετο, που ορθώνεται πάνω από την ιστορική πόλη της Σπάρτης και την καστροπολιτεία του Μυστρά. Η φυσική και γεωγραφική συνέχεια των φυσιολατρικών δρόμων της Πελοποννήσου είναι η Κρήτη. Το μεγάλο αυτό νησί της Μεσογείου διαθέτει εθνικούς δρυμούς μεγάλης αξίας, όπως το μοναδικό φαράγγι της Σαμαριάς, κοντά στα Χανιά. Το μονοπάτι Ε4 μας οδηγεί στα ανατολικά του νησιού, στα χωριά του Ψηλορείτη και τη Ιδαίον Άντρο, τις παραλίες της νότιας Κρήτης, τη μονή Πρέβελης και το Βάι στα με το φοινικόδασος στα ανατολικά.  

monopatia-tis-fisisΟι παραπάνω περιγραφές συνοψίζουν το ότι η κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι ανεξάντλητη και μπορεί να εκθέσει στον επισκέπτη της έναν τεράστιο πλούτο από φυσικά τοπία, μνημεία, πόλεις και ιστορία. Η αναφορά στα «Μονοπάτια της Φύσης» αποσκοπεί στο να πείσει τους επίδοξους ταξιδιώτες ότι μέσα από τη φυσιολατρική προσέγγιση μιας χώρας, μπορούν να γνωρίσουν την άγνωστη πλευρά της και τα κρυμμένα της μυστικά.

Local time

Οδυσσεύς .culture.gr

odysseus.gr

Association of Licensed Tourist Guides

ksenagoi en

Ταξίδια και σκέψεις 2009 - 2013

trips

Travelbookstore .gr

travelbookstore.gr το βιβλιοπωλείο που έγινε... ταξιδιωτικό στέκι

Perseus digital library

perseus digital library

Unesco Ελλάδας

Unesco Ελλάδας

World roadmap and tools

Παγκόσμιος πλοηγός και πολλά χρήσιμα εργαλεία από τη Michelin