ribbon

orini-ellada-1-small

Ορεινή Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα των νησιών, της θάλασσας ή των αρχαιολογικών χώρων...

Περισσότερα...

ribbon

1482 cosmographia germanus

Ιστορικοί χάρτες

 

 

Περισσότερα...

ribbon

taksidia-small

Τα ταξίδια μου

 

 

Περισσότερα...

ribbon

gallia-small

Γιατί στη Γαλλία ;

Η Γαλλία, εκτός από χώρα μεγάλη και σημαντική, είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική ταυτότητα.

Περισσότερα...

Κλασικές ΔιαδρομέςΩς κλασικές διαδρομές στην Ελλάδα, νοούνται όλες οι εξορμήσεις που μας φέρνουν κοντά στα μεγάλα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, καθώς και στα πιο δημοφιλή νησιά.

Επισκέψεις μισής ή μιας μέρας στην Αθήνα

Ακρόπολη – μουσείο – περίπατος στην παλιά Αθήνα

Κλασικές ΔιαδρομέςΤο πρώτο που έχει να κάνει ο οποιοσδήποτε επισκέπτης είναι να γνωρίσει το σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της κλασικής Αθήνας, την Ακρόπολη. Μια πόλη – οχυρό, ένα ιερό που στολίστηκε με ναούς από την αρχαιότητα και αργότερα απετέλεσε σημείο αναφοράς για κάθε κατακτητή, ενώ υπήρξε και τόπος κατοικίας μέχρι τον 19ο αιώνα. Εδώ και κάποια χρόνια, η επίσκεψη της Ακρόπολης συμπληρώνεται από το καινούριο μουσείο της που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το διονυσιακό θέατρο και είναι κτισμένο στις διαστάσεις του Παρθενώνα για να παραθέτει τα ευρήματα από το ναό, ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου βρέθηκαν.

Γύρω από την Ακρόπολη, υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, η στοά του Αττάλου και ο χώρος της Αγοράς, η ρωμαϊκή Αγορά με το μνημείο των Ανέμων (Αέρηδες), η βιβλιοθήκη του Αδριανού. Μία ολόκληρη μέρα μπορεί να αφιερωθεί για τη γνωριμίας με τους τόπους αυτούς, σε συνδυασμό με περιπάτους στις γειτονιές της παλιάς Αθήνας που πλαισιώνουν τα αρχαιολογικά μνημεία.

Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο - κέντρο πόλης – Λυκαβηττός

kd3Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων είναι κορυφαίο στο είδος του, με σαφείς θεματικές ενότητες και διαχωρισμό των εποχών της αρχαιότητας: Κυκλαδικός πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, Σαντορίνη, κούροι, γεωμετρική εποχή, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα και αγγεία… Όλοι οι σημαντικοί χώροι έχουν τη θέση τους στο Μουσείο, η Επίδαυρος, η Αίγινα, η Λυκόσουρα, ο Κεραμεικός, το Σούνιο, η Ελευσίνα, η Μήλος και πολλοί άλλοι…

Οποιαδήποτε αρχαιολογική προσέγγιση της Ελλάδας και της ιστορίας της θα πρέπει να ξεκινά με το μεγάλο αυτό Μουσείο, που μάλιστα συμπληρώνεται από το λιγότερο γνωστό Επιγραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στην οδό Τοσίτσα.

Μέσα στο κέντρο της πόλης, η γειτονιά του Μουσείου μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια περιήγηση στις κεντρικές λεωφόρους της σύγχρονης Αθήνας και την ανάβαση στο λόφο του Λυκαβηττού για την πανοραμική θεώρηση της Ακρόπολης και των υπολοίπων συνοικιών.

Σούνιο – παραλιακή ζώνη – Πειραιάς

kd4Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου μάλιστα βρέθηκαν και οι κούροι που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο είναι ένας χώρος επιβλητικός που φυλά εδώ και πολλούς αιώνες τους θαλάσσιους δρόμους ανάμεσα στην Αττική και το Αιγαίο.

Η περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και ιδίως το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης αποτελούν μια αποκάλυψη. Για να μάθουμε περισσότερα για τον αρχαίο Πειραιά. Όπου είχε εφαρμοστεί το άρτιο ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας, συνεχίζουμε με περιήγηση στο Κονώνειο τείχος και το ναυτικό μουσείο.

Μετέωρα

kd5Με αφετηρία τη θεσσαλική πόλη Καλαμπάκα και έχοντας διανύσει ένα σημαντικό μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο επισκέπτης μένει άναυδος μπροστά στο θέαμα των Μετεώρων. Η γεωλογία είναι κατ’ αρχήν ο λόγος του εντυπωσιασμού, αλλά το μυστήριο επιτείνεται με την ύπαρξη των μοναστηριών σε σημεία το βράχου εντελώς δυσπρόσιτα. Τα Μετέωρα έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά που συνδυάζει τη βυζαντινή τεχνοτροπία και αγιογραφία, με τη λαογραφία και την αινιγματική φύση. Ξεφεύγουν από κάθε τι αμιγώς αρχαιολογικό ή ιστορικό και αποτελούν έναν βασικό προορισμό για οποιαδήποτε εκδρομή ξεφεύγει από τα στενά όρια της Αθήνας και διαρκεί πάνω από 3 με 4 ημέρες.

Αργοσαρωνικός

kd6Ακριβώς απέναντι από τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση από το Αιγαίο και τα νησιά του. Με μια μονοήμερη κρουαζιέρα, είναι εύκολο να προσεγγίσουμε τρία σημαντικά νησιά, που το καθένα έχει το χαρακτήρα του: την Ύδρα, κάποτε κέντρο πειρατών και θαλασσοπόρων, εφοπλιστών και μεγάλων οικογενειών, ένα νησί που έχει διατηρήσει ανέγγιχτη την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Την Αίγινα, ένα νησί εμπορικό δορυφόρο του Πειραιά που όμως υπήρξε από την αρχαιότητα ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Ελλάδας. Εκεί άλλωστε μπορούμε να θαυμάσουμε έναν από τους αρτιότερους αρχαίους ναούς, αυτόν της Αφαίας Αθηνάς. Τον Πόρο, ένα κατάφυτο νησί με το γραφικό του λιμάνι.

Ολυμπία – Δελφοί

ΔελφοίΜε μια μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή με βάση την Αθήνα, πολλοί επισκέπτες ξεκινούν την περιήγηση στην ενδοχώρα με μια εξόρμηση στους δύο αυτούς χώρους. Η μεν Ολυμπία απέχει περίπου 4 ώρες από την Αθήνα, οι δε Δελφοί περίπου 2,5 ώρες. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, ενώ και οι δύο χώροι διαθέτουν άρτια οργανωμένα μουσεία και υποδομές για τους επισκέπτες. ΟΙ διαδρομές επίσης για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί είναι μοναδικής αξίας και ομορφιάς, είτε μέσω του Πατραϊκού κόλπου ή της Αρκαδίας (για την Ολυμπία), είτε μέσω της Βοιωτίας και της Παρνασσίδας για τους Δελφούς. Στην περίπτωση που επιλέγεται να γίνει επίσκεψη και των δύο χώρων, η διαδρομή γίνεται «κυκλική», με πέρασμα από την όμορφη Ναύπακτο και τη βόρεια ακτογραμμή του Πατραϊκού. Μια ακόμα κλασική και σίγουρα επιτυχημένη επιλογή…

Αργολίδα

ΑργολίδαΜέσα σε 2 ώρες διαδρομής από την Αθήνα, μπορεί κάποιος να φτάσει στις Μυκήνες, την αρχαία πρωτεύουσα του Ατρέα, στα όρια της πεδιάδας του Άργους. Από εκεί, το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους απέχει λιγότερο από 30 λεπτά. Σε άλλη κατεύθυνση, μισή ώρα από τις Μυκήνες, βρίσκεται το ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου και το περίφημο αρχαίο θέατρο, το καλύτερα διατηρημένο της αρχαιότητας. Αν έχετε περισσότερο χρόνο, ο αρχαιολογικός χώρος του Άργους και το κάστρο της πόλης, το κάστρο Παλαμήδι του Ναυπλίου και τα παλιά τείχη και τζαμιά της πόλης, η αρχαία Τίρυνθα και πολλά άλλα μνημεία και μουσεία, μπορούν να γίνουν στόχος μια ευρύτερης περιήγησης. Η Αργολίδα είναι ανεξάντλητη, με τεράστιο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, αρχαίες, πυραμίδες, μυκηναϊκές ακροπόλεις, βυζαντινές εκκλησίες, υπέροχα τοπία και πολλά παραθαλάσσια μέρη.
Η Αργολίδα σαν προορισμός με αφετηρία της Αθήνα, μπορεί εύκολα να καλύψει δύο ή και τρεις μέρες ξεναγήσεων και περιηγήσεων, ενώ μπορεί να αποτελέσει και βάση για την εξόρμηση προς την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

 

Local time

Οδυσσεύς .culture.gr

odysseus.gr

Association of Licensed Tourist Guides

ksenagoi en

Ταξίδια και σκέψεις 2009 - 2013

trips

Travelbookstore .gr

travelbookstore.gr το βιβλιοπωλείο που έγινε... ταξιδιωτικό στέκι

Perseus digital library

perseus digital library

Unesco Ελλάδας

Unesco Ελλάδας

World roadmap and tools

Παγκόσμιος πλοηγός και πολλά χρήσιμα εργαλεία από τη Michelin