ribbon

orini-ellada-1-small

Ορεινή Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα των νησιών, της θάλασσας ή των αρχαιολογικών χώρων...

Περισσότερα...

ribbon

1482 cosmographia germanus

Ιστορικοί χάρτες

 

 

Περισσότερα...

ribbon

taksidia-small

Τα ταξίδια μου

 

 

Περισσότερα...

ribbon

gallia-small

Γιατί στη Γαλλία ;

Η Γαλλία, εκτός από χώρα μεγάλη και σημαντική, είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική ταυτότητα.

Περισσότερα...

Χάρτης των φυλών της αρχαίας Μακεδονίας

Ένας γεωγραφικός χώρος που καλύπτει μεγάλο μέρος των νοτίων Βαλκανίων και περιλαμβάνει τις διοικητικές περιφέρειες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένα μεγάλο μέρος της Θράκης καθώς και η Κεντρική Μακεδονία είναι πεδινές περιοχές, αλλά η Βόρεια Ελλάδα είναι ελκυστική λόγω των πολλών, ιδιαίτερων ορεινών τοπίων.
Η σημερινή βόρεια Ελλάδα απέκτησε μεγάλη σημασία κατά τα αρχαία χρόνια και ιδίως κατά την ελληνιστική περίοδο, οπότε οι μακεδονικής προέλευσης δυναστείες κυριάρχησαν σε ολόκληρο το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Πολύ νωρίτερα όμως, από την εποχή του ελληνικού αποικισμού (8ος – 7ος αιώνας π.Χ.) η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θράκη είχαν στενούς εμπορικούς και φυλετικούς δεσμούς με τις ελληνικές πόλεις κράτη. Η κατάκτηση της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας τον 4ο αιώνα π.Χ. από το Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) σήμανε και την οριστική σύζευξη των δύο αυτών κόσμων και τη μακροχρόνια και παράλληλη συνύπαρξη και αλληλεπίδρασή τους.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, ο χώρος παρέμεινε υπό τη διοικητική σκέπη της Κων/πολης και μάλιστα ως μια ανεπτυγμένη και προνομιούχος περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα. Παρά τη γεωγραφική εγγύτητα ως προς την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, ο Βόρειος Ελλαδικός χώρος έγινε πολλές φορές στόχος επιδρομών από σλαβικά φύλα από τον 7ο αιώνα και ύστερα. Η οθωμανική κατάκτηση που ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα, έμελλε να καθορίσει ακόμα και τη σημερινή φυσιογνωμία της κουλτούρας της περιοχής.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα και τη σταδιακή ένταξη των περιοχών αυτών στο νεοελληνικό κράτος, προέκυψε η σύγχρονη ταυτότητά τους: έντονο βαλκανικό χρώμα, διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι της ελληνικής αρχαιότητας, πολλά οθωμανικά μνημεία, κοσμοπολιτισμός στα μεγάλα λιμάνια όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, ο Βόλος.  Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Βόρεια Ελλάδα παύει μεν  να είναι πολυεθνική όπως τους προηγούμενους αιώνες, εμπλουτίζεται δε από το πολυποίκιλο και δημιουργικό στοιχείο των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο. Όλοι οι νεοφερμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά άλλοι από αυτούς ελληνόφωνοι, άλλοι αριστοκράτες, άλλοι τουρκόφωνοι αγρότες, άλλοι ρωσόφωνοι και βλαχόφωνοι εμπορευόμενοι.
Με βάση αυτή την ιστορική πορεία, η Βόρεια Ελλάδα σήμερα, εκτός των ιστορικών μνημείων μεγάλης αξίας, των αρχαιολογικών χώρων, των βυζαντινών εκκλησιών και των πολλών μουσείων, έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη κουλτούρα, διακριτή από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της εισροής των στοιχείων της προσφυγιάς: ξεχωριστοί χοροί και τραγούδια, αρχαία έθιμα που ήρθαν από τόπους μακρινούς του Ελληνισμού, πλούσια λαογραφία και παράδοση.
Ο τόπος αυτός, ίσως ο πιο ενδιαφέρον της Βαλκανικής Χερσονήσου από πολιτιστικής άποψης, μας καλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του μέσα από περιηγήσεις σε μικρά χωριά και αναζήτηση εθίμων, μέσα από την επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αφηγήσεις του.

Local time

Οδυσσεύς .culture.gr

odysseus.gr

Association of Licensed Tourist Guides

ksenagoi en

Ταξίδια και σκέψεις 2009 - 2013

trips

Travelbookstore .gr

travelbookstore.gr το βιβλιοπωλείο που έγινε... ταξιδιωτικό στέκι

Perseus digital library

perseus digital library

Unesco Ελλάδας

Unesco Ελλάδας

World roadmap and tools

Παγκόσμιος πλοηγός και πολλά χρήσιμα εργαλεία από τη Michelin