ribbon

orini-ellada-1-small

Ορεινή Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα των νησιών, της θάλασσας ή των αρχαιολογικών χώρων...

Περισσότερα...

ribbon

1482 cosmographia germanus

Ιστορικοί χάρτες

 

 

Περισσότερα...

ribbon

taksidia-small

Τα ταξίδια μου

 

 

Περισσότερα...

ribbon

gallia-small

Γιατί στη Γαλλία ;

Η Γαλλία, εκτός από χώρα μεγάλη και σημαντική, είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική ταυτότητα.

Περισσότερα...

Ετυμολογία του «Polyglot»: Speaking, writing, written in, or composed of several languages.

1. A person having a speaking, reading, or writing knowledge of several languages.

2. A book, especially a Bible, containing several versions of the same text in different languages.

3. A mixture or confusion of languages.

[French polyglotte, from Greek poluglttos : polu-, poly- + gltta, tongue, language - Medieval Latin polyglōttus < Greek polýglōttos many-tongued]

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, η έννοια της πολυγλωσσίας περιγράφεται με την ίδια την ελληνική λέξη:

Αγγλικά: polyglot

Γαλλικά: polyglotte

Ιταλικά: poliglotta

Γερμανικά: polyglott, vielsprachig

Ισπανικά: polígloto

Σουηδικά: flerspråkigperson, polyglot

Πορτογαλικά: Poliglota

Ρωσικά: полиглот

Πολωνικά: Tegobyzostać poliglotą

Ολλανδικά: polyglot, meertalig

Το ίδιο το όνομα της ιστοσελίδας μας, PolyglotGuide, παραπέμπει στην ελληνική λέξη «πολύγλωσσος» που στην προκειμένη περίπτωση συνδυάζεται με το επάγγελμα του ξεναγού. Ένας ξεναγός είναι εξ ορισμού πολύγλωσσος και επικοινωνιακός, καθώς καλείται να συνταξιδέψει με ανθρώπους από μέρη πολύ μακρινά και διαφορετικά. Η γνώση της ξένης γλώσσας είναι μια πρώτη προϋπόθεση για την προσέγγιση του επισκέπτη και την κατανόηση της κουλτούρας του.

Ο Δημήτρης Σαρρής, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις ξένες γλώσσες από τα εφηβικά του χρόνια, μαθαίνοντας αρχικά αγγλικά και γαλλικά. Η συνέχεια ήρθε με την κινεζική γλώσσα, με σπουδές δύο ετών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ίδιο χώρο, μετά τα κινεζικά ήρθε η σειρά των αραβικών. Ακολούθησαν ή συνέχισαν εκ παραλλήλου τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ρωσικά.

Οι βασικές γλώσσες του PolyglotGuide είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα σουηδικά (παρότι η τελευταία δεν περιλαμβάνεται στο μενού της ιστοσελίδας για τεχνικούς λόγους). Επίσης υπάρχει μια βασική γνώση για τη ρωσική γλώσσα, καθώς και οι βάσεις για την αραβική και την κινέζικη. Ως συνεπακόλουθο της καλής γνώσης της ισπανικής, υπάρχει μια καλή κατανόηση και χρήση των ιταλικών και των πορτογαλικών.

Κινέζικα και Αραβικά: Οι δύο αυτές γλώσσες βέβαια, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές, εκφράζουν μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα και έχουν εντελώς διαφορετική δομή (ιδίως τα κινέζικα). Η εκμάθησή τους είναι μια εισαγωγή στον πολιτισμό των χωρών αυτών και την ιστορία τους. Η βασική τους όμως γνώση βοήθησε στην διεκπεραίωση ταξιδιών στις αντίστοιχες χώρες. Σε ταξίδια όπως η Υεμένη, η Λιβύη και η Συρία, μια βασική γνώση της αραβικής κάνει την επαφή με τους ντόπιους πολύ πιο ουσιαστική. Στην Κίνα δε, το βασικό πρόβλημα είναι η σωστή προφορά, κάτι πολύ δύσκολο για τους Ευρωπαίους, ενώ σε περιοχές όπως η Νότια Κίνα και το Θιβέτ η γνώση έστω κάποιων λέξεων και φράσεων, μπορεί να βγάλει τον ταξιδιώτη από το αδιέξοδο.

Σουηδικά: Έχοντας κάνει πολλά ταξίδια στη Σκανδιναβία από το 2001 και ύστερα, ο Δημήτρης Σαρρής θεώρησε απαραίτητο να μάθει και μια από τις γλώσσες της περιοχής. Επιλέχθηκε η σουηδική γιατί την μιλούν περισσότεροι άνθρωποι και γιατί αποτέλεσε και το διαβατήριο για την προφορική κατανόηση τόσο της Νορβηγικής όσο και της Δανέζικης γλώσσας (η Σουηδική έχει κοινή δομή, προέλευση και γραμματική με τις γλώσσες αυτές, αλλά στον προφορικό λόγο είναι πιο κοντά στη Νορβηγική).

Ισπανικά: ίσως η πιο χρήσιμη γλώσσα στον τομέα του τουρισμού που μας αφορά. Η καλή της γνώση καθώς και η δυνατότητα διδασκαλίας της από το 2010 και ύστερα οδήγησαν στην αβίαστη κατανόηση της πορτογαλικής (ιδίως μετά από πολλά ταξίδια στη Βραζιλία) και της ιταλικής. Χώρες που έχουμε επισκεφθεί στη Λατινική Αμερική: Αργεντινή, Χιλή, Περού, Βολιβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Παναμάς, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Μεξικό. Στην πράξη αποδείχτηκε (εκτός των πιστοποιήσεων) ότι η καθημερινή χρήση της ισπανικής γλώσσας -και μάλιστα σε διαφορετικές χώρες- ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την επαρκή εκμάθησή της.

Ρωσικά: Η βασική γνώση της ρωσικής γλώσσας είναι μια εισαγωγή στην πολύπλοκη γραμματική της και ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο ταξιδιών και γνωριμίας με τον σλαβικό κόσμο. Τα ρωσικά και η χρήση τους φάνηκαν ιδιαίτερα πολύτιμα τόσο κατά τα επαναλαμβανόμενα ταξίδια στη Ρωσία, όσο και στις χώρες της Υπερκαυκασίας (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν) και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν).

 

Local time

Οδυσσεύς .culture.gr

odysseus.gr

Association of Licensed Tourist Guides

ksenagoi en

Ταξίδια και σκέψεις 2009 - 2013

trips

Travelbookstore .gr

travelbookstore.gr το βιβλιοπωλείο που έγινε... ταξιδιωτικό στέκι

Perseus digital library

perseus digital library

Unesco Ελλάδας

Unesco Ελλάδας

World roadmap and tools

Παγκόσμιος πλοηγός και πολλά χρήσιμα εργαλεία από τη Michelin